top of page
svegn å jag.jpg

Svegsvarv

Analog träsvarv - trampsvarv för bruk och konstföremål i trä.

Med min analoga Svegsvarv gör jag främst matskålar, fat och koppar. I relativt färsk trä formar och skär jag fram olika bruksföremål. Är du intresserad av att köpa något tveka inte och hör av dig! Mycket av trädet under min tid i Umeå är bäverfälld björk från Ansmark. Nu med flytten till Halland blir det mycket i bok men även björk m.m.

Svegsvarv är mobil och kan flyttas och monteras upp på en liten stund. När jag inte står hemma och svarvar har jag bjudits in till Humblebäck som är en del av Formstråket i Västerbotten för att demonstrera denna gamla teknik. Två veckor sommaren 2022 stod jag på Gammlia, Västerbottens Museum som är ett friluftsmuseum för att visa olika levnadssätt från förr. Därtill någon enstaka marknad. Rent visuellt är Svegsvarv något utöver det vanliga och en publikattraktion. Se träfliset flyga, benet trampa och med säker blick och stabil hand se en skål bli till! Just att svarven är helt analog är onekligen en bonus i dessa dagar. Något många besökare kommenterar glatt.

All Videos

All Videos

svegskål rötad björk_edited_edited.jpg
lila skåln_edited.jpg

Jag började använda Svegsvarv efter en sommarkurs 2021 ute på Sjungaregårdens Slöjdfestival i Granö. Redan innan den första matskålen visste jag att detta skulle jag resonera djupt med. 

“Jag ska ha byggt en egen Svegsvarv innan vår dotter kommer i december!” meddelade jag lyriskt min käraste när jag kom hem och stolt visade upp våran sons nya matskål. 

Sagt och gjort, efter lite kikande online och med någon hjälpande väns hand stod min Svegsvarv redo baki ladan hos min mor. Första snön hade kommit och min tarp set up gjorde gott. Jag håller mig varm medan jag trampar så kylan var inga problem. Tre skålar hann jag göra innan Neia-Li kom till oss <3

Svegsvarv - vad är det?

Jo kort sagt en analog träsvarv som drivs av att man trampar ner och har något som fjädrar tillbaka. Idag använder många ett bungee rep till just denna fjädringseffekt men förr i världen använde man en gren i spänt läge. 

Ordet Sveg härstammar (ej från orten Sveg) utan från tyskans “Zweig” som betyder just gren. Hur den sattes i spänt läge kunde se lite olika ut och garanterat efter hantverkarens fysiska möjlighet på gården. Effekten och den simpla och genialiska konstruktionen har annars har inte förändrats på minst ett par hundra år.

 

Storhetstiden i Sverige för Svegsvarv var under slutet 1600-tal till 1800-talet, med främsta prägel omkring Borås och olika socknar runt omkring. Finns några intressanta kuriosasiffror gällande produktionen år 1771 då 78. 030 tallrika 30. 000 skedar bokfördes hos tullverket som knallarna sedan skulle resa land å rike genom för att sälja.

Med industrialiseringens intåg och populariseringen av keramik och porslin försvann den stora efterfrågan och Svegsvarv likväl. Ingen vidare aktiv tradition har bevarats i Sverige förutom enstaka privata aktörer. Vilket skiljer sig stort från exempelvis England där traditionen - Pole lathe - levt kvar med stora festivaler och workshops under hela 1900-talet.

Nu igen, tack vare hela Slöjdfröjdens nya våg över landet och genom sociala media har intresset för Svegsvarv blossat upp. Workshops och demonstrationer kan finnas lite varstans om en är intresserad.

svegtallrik_edited.jpg
sveg kåsan_edited.jpg

Vad kan man göra på en Svegsvarv?

På en Svegsvarv är det främst matskålar man gör. I relativt färskt virke skär man ut skålen. En björkstock kan få ligga till sig gärna minst ett halvår (och fällas under vintern då saven är som minst) men olika träslag har olika preferenser. Förutom skålen var det tallriken som stod i fokus där just radiella årsringar är av vikt, så tallriken inte slår sig och blir skev. Därför behövdes stora träd för att uppnå stora tallrikar och i södern var det främst bok som användes.

Askar och burkar med skruvlock till olika ändamål var också populärt att göra på en Svegsvarv. Olika koppar och muggar kan också göras och då oftast svarvas i ändträ (kontra ytveden som man svarvar de andra i). Svarva i ändträ är något helt annat och betydligt jobbigare process men där slutresultatet kan bli en fantastisk nätt och tunn kopp med god hållfasthet tack vare att årsringarna går längst med hela koppen. 

Nyfiken på mer?

Hör av dig! Allt från att köpa en skål till att prata Svegsvarv konstruktion, till boka in mig för en demo.

För en kortare video kolla på https://www.youtube.com/watch?v=b1t7YM7Pqt0 

"Vackert svarvat - skönt målat" av Svenning Svenningsson är en bok jag hämtat inspiration ifrån.

Svegsvarv_edited.jpg
bottom of page